Coś o psim i ludzkim życiu trochę inaczej

Można by rzec fanatyczka blogów, niemniej jednak po prostu kobieta zakręcona na punkcie swoich psich przyjaciół i przyrody postanowiła podzielić się drogą do wdrożenia nowym nawyków życiowych i żywieniowych ... Czyli o tym jak będąc z jedzeniem na bakier stała się fanką zdrowego jedzenia ... 

Dla wiadomości zainteresowanych tutaj z pewnością pojawi się dokumentacja ustalania nowych dobrych nawyków żywieniowych Człowieka swojego psa ...

Przychodzi taki moment w życiu człowieka, iż prędzej lub później zaczyna zastanawiać się nad swoimi nawykami żywieniowymi. 
My jako społeczeństwo mamy spory problem z niezdrowym, szybkim i mało wartościowym jedzeniem. Nieczęsto zwracamy uwagę na to co jemy i jak jemy. A kultura jedzenia jest ważna, bo nie chodzi o to żeby zjeść co się da i jak najprędzej, ale żeby jedzenie nie tylko smakowało i nas "zapchało" ale także pozostawiło w naszym organizmie ślad. 

Oczywiście w codziennym życiu kiedy natłok obowiązków jest ogromny, a czasu dla siebie mało trudno jest skupić się na przygotowywaniem posiłków idealnych. Jednakże warto powoli coś w tym kierunku robić.

Zacznijmy od słodyczy, które każdy z nas albo prawie każdy sobie ceni i chętnie w sklepach sięga po różnego rodzaju batoniki. Czekolada i wszystkie inne odmiany słodyczy na chwilę nas zapełniają i dodają energii, ale oprócz pustych kalorii nie wiele z nich wyciągniemy dla siebie. I tak też powoli zaczęła kiełkować myśl o tym, że warto mieć swoje słodkości na czarną godzinę. Skoro inni pieką to czemu nie my?
I tak też przyszedł czas na własne próby tworzenia .... a muffiny to jedne z lepszych przekąsek kiedy dopada ochota na słodkie. 


Muffiny bananowe :

220 g mąki pszennej
100g mąki żytniej
50g płatków owsianych
40g cukru brązowego
5g cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
200ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
1 jajko
2 średnie banany
słonecznik łuskany ( do woli)
siemię lniane nasiona ( do woli)

To przepis taki trochę dla leniwych czyli wszystko mieszamy w jednej misce począwszy od składników suchych , a następnie mokrych. Dokładnie mieszamy łyżką najlepiej drewnianą, a następnie układamy w foremkach.
Pieczemy około 40 min termoobiegiem w 180 stopniach. 





Babeczki Jaglano-Bananowe

2 średnie banany
1 kubek kaszy jaglanej
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
garść słonecznika
cukier trzcinowy 

Najpierw zalewamy kaszę jaglaną wodą i chwilę gotujemy, następnie zostawiamy by napęczniała. Kiedy trochę przestygnie zaczynamy blendowanie. Najlepiej przełożyć kaszę do wysokiego naczynia i dolać odrobinę wody stopniowo dokładając pokrojony banan. Staramy się zblendować kaszę z bananem na gładką masę, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką.
Po nałożeniu do foremek pieczemy około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180stopni najlepiej termoobiegiem.




4 komentarze:

  1. Piękne fotki, ale same muffiny jeszcze fajniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki zrobione (bez ziarenek, bo w domu brakło) i były przepyszne! część zniknęła jeszcze na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ano to bardzo się cieszę, mnie one bardzo smakują :))) dziś powstały marchewkowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Zmotywowałaś mnie, biorę się za marchewki! :D

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku będzie mi niezmiernie miło jeżeli zamieścisz kilka słów opisujących swoje uczucia związane z danym tekstem.
Pozdrawiam Evela & psice